Dubbel passiv

Om man söker på ”behövs göras” (såsom i ”Vad behövs göras för att minska arbetslösheten?”) får man 16000 träffar. ”behöver göras” ger 122000 och ”behövs göra” ger 1990. Många har nog uppfattningen att det i vårdad text bör heta ”behöver göras” och det är ju också den varianten som är vanligast, men ”behövs göras” har ett ansenligt antal träffar. Vi finner också formen tidigt belagd: SAOB ger formen redan i Gustav Vasas registratur från 1531: ”Om några brister på färde ära .. kunna the wel warda botade med mindre än ath slijkt vbestond (dvs. oroligheter) behöffues företaghas.” Det är inte otänkbart att formen går tillbaka ända till yngre fornsvensk tid – äldre än så kan den dock inte vara, eftersom själva ordet är ett lågtyskt lånord.

Det intressanta är att detta verkar utgöra ett exempel där vi har en ”parasitering” i omvänd riktning mot de som jag tagit upp tidigare, dvs. att det är det överordnade verbets diates som rättar sig efter det underordnades. Men det här fenomenet är ju inte lika vanligt för alla verb. För en fras som ”det kommer göras” är det otänkbart att ha dubbelt passiv. Visserligen kan vi till nöds bilda passiv av ”att komma” såsom i ”avtalet koms överens om av parterna” (106 Googleträffar på ”koms överens om”) även om det låter väldigt ansträngt, men att använda passiv här går inte för sig. Men om vi istället ser på frasen ”slutas göras” så finner vi faktiskt några belägg. (Google ger 354 stycken på ”slutas göras” varav de flesta, men inte alla, verkar vara relevanta.) Och som de två exemplen nedan visar kan frasen användas både när ”slutas” har infinitiv och indikativ (dvs. presens) aspekt:

”I slutändan är det konsumenterna som förlorar om filmer slutas göras och då har vi endast oss själva att skylla.”
”Nu kommer väl Wallander slutas göras på ett bra tag eller?”

Man hittar också ett par träffar på ”måstas göras” och så många som 593 träffar på ”måstes göras”, vilket utgör en ganska stor andel av alla belägg på ”måstes” som uppgår till 1560. (Det i sig är ett intressant fenomen som kanske borde vara föremål för ett inlägg.)

Den enklaste förklaringen för detta fenomen är förmodligen en ren strävan efter att harmoniera de båda verbens diates. Jag funderade på om man skulle kunna förklara frasen ”det behövs göras Y” såhär: vi utgår från ”det finns ett behov av X” (där X är att Y görs) > ”det behövs X” > ”det behövs göras Y”. En sån modell kan kanske förklara varför just ”behövas” verkar förekomma så ofta i jämförelse med andra former. Men det förklarar inte en form som ”skas göras” (141 träffar). Här ligger det närmare tillhands att tänka sig att man helt enkelt känner att båda verben bör vara passiva och att det inte är något elliptiskt uttryck för nånting annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: