Kaffesorter

Eftersom alla försök att beskriva det svenska språket utgörs av fotnoter till Svenska Akademiens Grammatik (för att parafrasera Whitehead) så ska jag ta upp nånting som nämns i just en av fotnoterna till SAG. Vissa substantiv som betecknar varor, t.ex. te, kan få en pluraländelse som betecknar olika sorter av denna vara, såsom teer eller fröer. Men som SAG säger så finns det inga tydliga regler för när detta äger rum. Den nämner själv *grädder, *mjölkar/*mjölker och *kaffen som exempel som ännu inte godkänns i svenskan.

Men det där fick mig att tänka, för jag är inte säker på att jag håller med. Grädder, visst, men annars då? Man får 154 träffar på ”olika kaffen”, 122 på ”nya kaffen” och 665 på ”våra kaffen” bara för att ta några snabba exempel. Nog för att finna formen belagd, skulle jag vilja säga (vi kan jämföra med 1260 för ”våra teer”). Mjölk är lite svårare: man får 4 träffar på ”olika mjölker” och 7 på ”olika mjölkar”.

Anledningen till detta är nog inte så svår att gissa. SAG är publicerad 1999 och man får gissa att många av de faktiska delarna skrevs under 1990-talet. Jag minns själv början/mitten på 1990-talet då det fortfarande var trendigt med en café au lait. Men i och med att svenskarna börjar bli mer kontinentala och ha råd att leva lite mer av det goda livet finns det numera utrymme för att betrakta kaffe på samma sätt som te, alltså som nånting som kommer i olika sorter med olika egenskaper. Vi är inte där än med mjölk, men baristakulturens framväxt skapar ju även här långsamt en medvetenhet om att mjölk inte är mjölk inte är mjölk. Så vi får se om även detta har förändrat sig tills andra upplagan av SAG kommer, om nu en sådan publiceras inom vår livstid, vilket man väl innerligt får hoppas. Då kan det ju istället vara andra varor som inte vår språkkänsla tillåter att delas upp på det här sättet, och som vi inte kan gissa nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: