Groende

En artikel som skickades ut från TT 1:a augusti i år och som reproducerades i många tidningar hade titeln ”Groende missnöje över bankdataavtal”. Man reagerar direkt på ordvalet och förväntar sig ett ”gryende missnöje” istället. ”Groende” är ju ett direkt betydelselån från engelskans ”growing”. Vi får ytterligare träffar i andra betydelser, såsom t.ex. ”groende ilska” (40) och ”groende frustration” (3). Beläggen för ”gryende” är ungefär lika många medan beläggen för ”växande” är mångdubbelt fler (288 resp. 426).

I SAOB från 1929 hittar vi visserligen en del överförda användningar av både ”gry” och ”gro”, men inte just denna. NEO nämner ingenting om ”gro” men nämner den betonade nyansen ”ta sin början [ofta pres. part.]” (dvs. ”gryende”) vilket ju inte riktigt motsvarar användningen här. Men inte heller för ”växa” hittar vi nån direkt motsvarighet i NEO till denna abstrakta användning som föreligger i ”ett växande missnöje”. SAOB kan av förklarliga skäl inte hjälpa oss här.

Om man söker i Språkbanken hittar man en handfull belägg på ”groende”, 4 från 90-talet och 8 från 00-talet. GP från 1995 talar om ”den groende politiska konflikten mellan Inkatha och UDF” och det är det tidigaste belägget vi har. ”Gryende” ger betydligt fler belägg varav en klockren motsvarighet i DN-materialet från 1987 (”ett gryende missnöje över stegrade levnadskostnader”). Samtidigt så kan vi i SAOB se att redan under 1800-talet började det komma fram exempel på ”gryende” i betydelsen ”begynnande, framväxande”. Man kan alltså tänka sig att ”gryende” på grund av sin ytliga fonetiska likhet med ”growing” började användas i den utvidgade betydelsen ”växande” (dvs. utan hänvisning till att nånting befinner sig i sin början) och att man sen under 90-talet eller dylikt har börjat använda ”groende” som ju har en än större fonetisk likhet (och dessutom etymologisk) med ”growing”. Det ska bli intressant att se om ”groende” gror i användning under det årtionde som kommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: