Botten eller bottnen?

Tja, nu ska inte det här vara en språkvårdsblogg, och från vad jag förstår så är ”han är nere på botten” lika accepterat som ”han är nere på bottnen”, iaf. om man ska tro SAOL och det ska man väl kanske. Och för min del känns det förra alternativet klart mer naturligt.

Anledningen till att båda dessa alternativ är accepterade är att ”nere på botten” är en kvarleva av ett tidigare mycket vanligare drag i östra Sveriges dialekter, nämligen att utrumsubstantiv som slutar på -n inte får någon ändelse i bestämd form. Det finns ingen böjningsmässig skillnad på ”en botten” och ”den här botten”, vilket det finns i t.ex. ”en gyttja” och ”den här gyttjan”.

Många ord som tidigare behandlades på detta sätt har sedan kommit att uttalas med återställt -nd: ett exempel såsom ”stäng grinn’ och kör upp hunn’ på vinn'” fungerar överhuvudtaget inte eftersom vi idag säger grind, hund och vind, såsom det stavas. Men ännu finns det rester av denna regel, där ”botten” är kanske det enda exempel som är mer eller mindre officiellt accepterat. Att formen också har stor popularitet vittnar en snabb googling om:

”nere på botten”: 101000
”nere på bottnen”: 34800

Om vi istället tittar på kommun så noterar vi att ändelselös böjning av detta ord inte alls är accepterat i SAOL. Däremot nämns det i SAOB från 1937 som ”vardagligt, utom i södra Sverige”. Har denna form överlevt på samma sätt? Tja, det är svårt att få några bra svar, men det verkar som att formen är i kraftigt underläge i uttrycket ”här i kommun(en)”, men å andra sidan är ju detta en catchphrase för kommunalfolk (”här i kommunen satsar vi på livskvalitet!”) medan om man söker på ”nere på kommun(en)” och ”dom på kommun(en)” blir bilden betydligt mer suddig, inte minst på grund av det låga antalet träffar. Anledningen till att jag söker på just detta ord är att jag tydligt vill minnas från Uppsala att ”jag ska snacka med dom nere på kommun” var betydligt vanligare än ”på kommunen”.

Låt oss titta på tre ord till, nämligen scen, plan och zon. Vi hittar samma uppgifter om bruket av ändelselös böjning i både SAOL och SAOB (från 1965) för scen som för kommun. Vi får 601 träffar för ”uppe på scen”, att jämföra med 124000 för ”uppe på scenen”. Plan ger samma rekommendationer från SAOL, men en mer komplicerad redogörelse från SAOB (1953), därför att man där har bakat ihop betydelserna ”fotbollsplan”, ”verksamhetsplan” och ”flygplan” under samma uppslagsord, vilket man väl kan fundera på hur smart det egentligen var. Att säga ändelselöst ”plan” i bestämd form, där ordet är utrum, tas dock med som ”vardagligt”.

Om vi söker på ”ute på plan” får vi 212000 träffar, medan ”ute på planen” ger 205000. Majoritet sålunda för de ändelselösa formerna.

Till ordet zon har ännu inte SAOB kommit, men även där rekommenderas ”zonen”, vilket ju torde vara det allenarådande för de flesta bruken av ordet. Men om vi nu håller oss till sportens värld så noterar vi att ”in i anfallszon” ger 50000 träffar medan ”in i anfallszonen” ger 24100. Klar majoritet, alltså, för de ändelselösa formerna. Om vi byter ut ”anfallszon” mot ”målgård” så kan man också notera att vi får 61 träffar för ”in i målgården” men inga alls för ”in i målgård”, vilket bekräftar att vi har att göra med en konstruktion där objektet måste stå i bestämd form, men att bestämdhet i fallet ”anfallszon” helt enkelt inte markeras.

Så vad kan vi dra för slutsatser? Tja, att för vissa ord och i vissa betydelser så kan utrumord som slutar på -n slippa bestämd artikel, även idag, men att en generalisering av denna regel har svagt stöd i skriftspråket generellt. Nu tror jag i och för sig att ändelselös böjning av utrumord på -n har ett starkare stöd i talspråket än i skriftspråket, precis som fallet är med ändelsebortfall i preteritum av verb av första konjugationen, men inte på det sätt som det tidigare haft i östra Sverige. Något annat var väl kanske heller inte att vänta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: