Medans

”Medans är inget ord” fick jag lära mig som liten. Just attityden att ett ord som inte är standard ”inte är ett ord” är väldigt märklig, ja, när man tänker på det faktiskt helt obegriplig, men det är inte det vi ska tala om idag. Det intressanta är snarare att enligt SAOB (1943) är ”medans” helt enkelt inget ord. Man listar inte det som en stavningsvariant. Däremot förekommer olika stavningar av ”mens”, som ju är helt accepterat i norskan. Är det då så att ”medans” överhuvudtaget inte fanns tryckt i skrift så sent som 1943?

Som Språkrådet säger så har s:et i ”medans” kommit till därför att andra former såsom ”dags” och ”jons” (det sistnämnda SAOB:s exempel) smittat av sig på ”medan”. Men innan dess har d:et förlorats för att sedan komma tillbaka igen. De första beläggen på ”män” isft. ”mädhan” är redan från 1400-talets första år, medan det första belägget på ”mens” är från 1642.

Däremot hittar vi ”medans” i SAOL med stilbeteckningen ”vardagligt” och ordet finns ju ymnigt belagt på Google: 658000 träffar. (”Medan” ger över 8 miljoner.) Så då är frågan: har ordets oerhörda popularitet uppstått först under efterkrigstiden eller har det alltid funnits där men inte skrivits? I Språkbanken får man ett par dussin träffar, där de första verkar vara från Ingvar Holmers bok ”Allmänheten”. Jag kan tyvärr inte få fram någon information om när denna bok är utgiven, men Holmers produktion i övrigt verkar sträcka sig från perioden 1945-1965, så kanske är det där man ska leta. Om detta verkligen utgör det första belägget för ”medans” i skrift (vilket vore extremt överraskande) så är ju detta senare än SAOB:s artikel om ordet. Tyvärr står det ingenting i NEO om ordet – annars hade vi kunnat få fram en säker datering. Sökningar i korpusarna ”Äldre svenska romaner” och ”1800-talsromaner” ger för övrigt ingenting heller.

Kanske är det helt enkelt så att ”medans” är en på en gång vardaglig och hyperkorrekt hybridform mellan skriftspråkets ”medan” och talspråkets ”mens” och att vi därmed inte ska förvänta oss ett särskilt tidigt belägg för formen? Jag vet inte. Intressant är det i vilket fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: