Aerobik eller: Vilken svenska läser Språkrådet?

Jag vill bara snabbt kommentera något som jag finner extremt uppseendeväckande. I senaste upplagan av Svenska skrivregler (2008) rekommenderar Språkrådet ”aerobik” som det svenska ordet för engelska ”aerobics” (sid. 88), i likhet med ”genetik” för ”genetics” osv. Från år 2004 kommenterar dåvarande Svenska språknämnden:

Det finns därför inte någon anledning att tveka i fråga om formen aerobik, som dessutom numer är väletablerat i svenskt språkbruk. Ordet bör gärna, precis som akrobatik, fonetik, genetik, matematik och politik, uttalas med betoningen på den sista stavelsen.

Ursäkta? En sökning på ”aerobik” på svenska Google ger exakt 159 träffar. ”Aerobics” ger 91900 träffar, dvs. att det går 578 ”aerobics” för varje ”aerobik”. Ett par av träffarna på ”aerobik” verkar också möjligen vara adjektiv, dvs. det som Språkrådet vill ska vara ”aerobisk”. En sökning i Språkbanken ger exakt 0 träffar, däremot ganska hälsosamma 122 träffar för ”aerobics”. Kan det vara så att Språkrådet tänjer på fakta för att få rekommendationer som verkar fullständigt väsensfrämmande för i stort sett samtliga svenska språkbrukare att verka mer plausibla? På deras hemsida läser man att ”det är du och inte språkpoliserna som bestämmer över språket”. Tja, man kan ju undra vem som är språkpolis och vem som verkligen är villig att ge makten över språkets utveckling till språkbrukarna här. Jag brukar vanligtvis ha en ganska välvillig attityd till den svenska språkvården men detta är att helt enkelt bara strunta i 9 miljoner svenska språkbrukare. Det är väl bara en fråga om en 5-årsperiod innan man vill att vi ska skriva ”jiner” istf. ”jeans”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: