Idiomatisk svensk-engelska

Det här är ett inlägg som skulle kunna bli hur långt som helst, men jag ska bara kort observera en väldigt allmän trend. ABBA:s engelska upplever åtminstone jag spontant som väldigt skolflicksaktig och inlärd, nästan med ett slags ”Sound of Music”-aktig korrekthet. Förvisso inte utan en viss poetisk klang i de sista låtarna, t.ex. raderna ”it’s a dream, it’s out of reach/Scattered driftwood on the beach” från ”Summer Night City” men ändå väldigt standardmässig.

1989 tillät sig Troll i ”Jimmy Dean” att använda det idiomatiska uttrycket ”He’s the real McCoy”. Men inte mer.

Tjugo år senare använder sig Name The Pet av dubbelnegation i ”Falling”: ”I can’t do no more/My energy’s too low”. Det gör även Adam Tensta i ”Dopeboy” (”Place so packed, can’t move nowhere”) liksom Robyn i ”Bum Like You”: ”You can have my Visa and my Mastercard too/Ain’t no price too high for what you do”.

Listan kan givetvis förlängas bara från dessa exempel, t.ex. att Robyn använder den vardagliga formen ”ain’t” eller att Name The Pet på flera ställen sjunger med en rimstruktur som förutsätter att ”-ing” uttalas som ”-in'”. Alla dessa fall, och säkerligen dussintals eller hundratals mer, är exempel på idiomatisk engelska som motsvarar det som förekommer i poptexter producerade i engelsktalande länder och dessutom i vissa modersmålstalares talspråkliga varianter.

Hypotesen, som jag inte kan bevisa men som knappast låter otrolig, är att detta blir allt vanligare i svensk-engelska poptexter. Med svensk-engelska, eller ”svensk engelska”, menas den engelska som produceras av talare uppvuxna i det svensktalande språkområdet och som inte har engelska som modersmål (de behöver ju inte heller ha svenska som modersmål eller hemspråk). Termen ”svengelska”, oavsett om den refererar till engelska med svenska inslag eller tvärtom, har ett nedsättande stilvärde och används därför inte här. Som mina exempel ovan visar är ju snarare poängen att svensk-engelskan faktiskt kan använda sig av idiomatiska uttryck som kräver en ganska omfattande kunskap om det engelska språket, av ett slag som man förmodligen inte får sig till livs i den formella skolundervisningen. (I alla fall inte på min tid, och det var inte så värst länge sen.)

Anledningarna till denna utveckling är förstås flera men inte heller särskilt svåra att gissa. (1) De som skriver låtar kan bättre engelska. (2) Den svenska publiken kan bättre engelska vilket gör att man kan använda mer idiomatiska uttryck och bli förstådd. (3) Den svenska publiken reagerar positivt på idiomatiskt korrekt engelska. (4) För att kunna konkurrera på en utländsk marknad kan inte engelskan vara alltför torftig.

Samtidigt finns det givetvis gränser. Adam Tensta är undantaget som bekräftar regeln: de allra flesta svenska kommersiellt framgångsrika hiphopartister rappar på svenska. Att kunna lägga rim som Kanye fast bara inte lika bra tar en inte långt när alla kan lyssna på the real thing. Det är genom att rappa på sitt modersmål som svenska hiphopartister kan nå ett personligt uttryck likvärdigt deras amerikanska förebilder – hittills. Men den ökande idiomatiska kompetensen bland talare av svensk-engelska ställer engelskaundervisningen inför trycket att fortsatt vara relevant i ett läge där vissa elevers engelska låter som tagen straight outta Compton, och det sätter också ett visst (låt vara än så länge inte avgörande) tryck på dem som hävdar att svenskar generellt sett är dåliga på engelska och inte kan använda engelska lika bra som de infödda (Olle Josephson, considered yourself name-checked). När en svensk rappare, som rör sig i den språkligt sett mest komplicerade genren kanske inte bara i musik utan i all modern kultur, står på gränsen till mainstreamframgång i USA, är det svårt att hävda att svenskar per definition inte kan använda engelska lika bra som infödda talare inom vissa domäner – och det är alltid vissa domäner det handlar om och inte alla domäner samtidigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: