Kvart i tvö

Skogsturken är roligt. Bussturken, däremot, är inte lika kul, trots den lovande titeln. Men för den som är språkintresserad erbjuder ändå nattbussen mellan Skövde och Tibro, fjärran från den utjämnade göteborgskan som sprider sig nere i Älvsborg, ett intressant exempel på nutida västgötskt talspråk. Och precis i början säger en av killarna som svar på frågan om vad klockan är: ”Kvart i tvö.” Inte ”två” eller ”tvô” utan ”tvö”. Och varför gör han det?

Man bör inte låta praktiken komma i vägen för en god teori. Rikssvenskans ”två” förutsätter fornnordiskt ”tvá” medan talarnas ”tvö” t.ex. skulle ha kunnat uppstå som en monoftongisering av fornnordiskt ”tvey” eller ”tvau”.

”Två” böjdes i fornnordiskan efter kasus och genus.  Hellquist vill härleda ”två” till fornnordiskans maskulina ackusativ, ”tvá”, vilket ju ger den förväntade formen. Men det intressanta är att vi skulle kunna härleda ”tvö” från ”tvau” som är neutrum nominativ och ackusativ, om vi ska tro Krause & Slocum. Så grabbarna på nattbussen skulle alltså bevara en tusenårig dialektskillnad i svenskan.

Nej, det är nog inte så utan bara en felsägning på fyllan. Enträget googlande, letande i Rietz’ dialektlexikon samt sökande bland SOFI:s syd- och västsvenska databas ger inget stöd för ”tvö” alls. Det finns ingenting där. Inte heller Nationalencyklopedin eller SweDia (där ett av de ljudklipp för östra Västergötland som är offentligt tillgängligt innehåller ordet ”två”) ger någon hjälp heller. Ytterligare ett bevis är Äldre Västgötalagen, som säger: ”æn firi hiona huart er olia scal giui öra tva ok sva firi alla tha mæn eigh tyundæ sin ok öri firi lægher”.

Det man möjligen skulle kunna tänka sig är att utvecklingen har varit ”två > tvô > tvö”. Talaren uttalar ju ”tvö” med samma ljud som han säger ”köstar” vid 1:20 när han talar med sina vänner (men rikssvenskt ”kostar” när han snackar med chauffören). Men min uppfattning om ô-fonemet har varit att det huvudsakligen har utvecklats från äldre nysvenskt/medelsvenskt /o/, så den förklaringen tror jag inte på. Kanske finns det ingen förklaring. Kanske är det en intern grej. Kanske lät det roligt då. Man kanske inte ska överteoretisera allting för mycket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: