Album som utrum

Tja, det är det väl inte, eller? Både SAOB, NEO och SAOL ger tydligt besked: det heter ”album, albumet, album, albumen”. Men när Ison & Fille lägger: ”så låt oss njuta, innan det släcks/låt albumen pumpas, innan den läcks” (”Ikväll är vi kungar”) så ser man på den sista satsen att detta förutsätter ett paradigm ”album, albumen, albumer, albumerna”. Det spelar egentligen ingen roll att det är svårt att höra n:et i ”albumen”: det måste vara n-genus för att kongruera med ”innan den läcks”.

Man måste sortera bort en hel del interferens för att få belägg på ”en album”, men man kan få citat som t.ex. ”Ni borde göra en album med metalzer låtarna! lr va tycker du”, som är rubriken på en forumtråd. En mycket lös gissning, baserad på 814 träffar på ”en album” och 20-30 procent relevanta träffar, ger cirka 200 relevanta träffar. Ett par träffar får man på norska, ett par är maskinöversättningar, men dock. ”Albumer” är ännu svårare att bedöma: man får 196 träffar, men många av dem är irrelevanta, nåt är felslag för ”albumet”, nån är vad som verkar vara ett namn på en medicin, nån är förmodligen bara övertaget från norskan osv. Däremot torde de 49 träffarna för ”albumerna” vara klart mer otvetydiga.

En generell trend i svenskan verkar vara att lånord får utrum i oproportionerligt stor utsträckning, och detta kanske även kan leda till att mer etablerade neutrum-lånord omanalyseras till utrum av vissa språkbrukare, inte minst om mycket av den nuvarande användningen har ett ganska kort datum (i det här fallet ”album” som ”samling av låtar” som har etablerat sig som den dominerande användningen, istf. ”samling av fotografier”, som ju fortfarande är fullt levande). ”Album” är säkerligen bara ett av många exempel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: