Annorlunda än vadå?

Ja, vilket ord kommer egentligen efter annorlunda? Finns det egentligen överhuvudtaget ett språkvårdsproblem här? Varför ställer jag frågan? Vad är jag ute efter?

Jo, på engelska ska man ju i skriftspråk och vårdat talspråk alltid säga ”different from”. Många säger och skriver ”different than”, men det betraktas som fel. Anledningen är väl dels att ”different” bokstavligen betyder ”avvikande, skiljande sig” men också att ”than” betraktas som en subjunktion som endast kan användas vid komparering: ”he is taller than me” (eller ”I (am)”. Det fick mig att fundera på hur läget egentligen är i svenskan. Kanske har min vistelse i engelsktalande länder försvagat min språkkänsla vad gäller svenskan så att jag blir osäker. Hursomhelst får man inga träffar i Språkrådets frågelåda när man söker på ”annorlunda”, så det verkar klart att det inte anses att bruket av detta ord leder till några språkvårdsproblem.

Om vi googlar på ”annorlunda än” får vi 143000 sidor. ”Annorlunda från” ger 13300 träffar, men många av de första träffarna är inte relevanta. ”Annorlunda mot” ger 24900 träffar. ”Annorlunda jämfört med”, å andra sidan, ger 154000 träffar, och det var också denna form som jag fastnade för efter att ha funderat igenom de olika alternativen. Puh. Min språkkänsla är än så länge inte helt ute och cyklar. Språkrådet noterar ju också när det gäller komparation av adjektiv att jämfört med har lexikaliserats och ökat i användning: Jag är äldre jämfört med Lena.

Hur förhåller sig detta om vi jämför tidnings- och bloggmaterial? Vi gör en snabb bedömning:

Blogg.se:
”annorlunda än”: 2950
”annorlunda från”: 910
”annorlunda jämfört med”: 1800
”annorlunda mot”: 1420

Mediearkivet:
”annorlunda än”: 11534
”annorlunda från”: 723
”annorlunda jämfört med”: 1793
”annorlunda mot”: 2217

Detta verkar tyda på att ”annorlunda än” är det traditionella, formella bruket men att ”annorlunda jämfört med” är på väg upp i bloggmaterialet. Vi hittar inte samma höga siffror för den formuleringen på blogg.se som på hela Google, men det tyder nog bara på att siffrorna för den globala sökningen ska tas med en nypa salt. Intressant är också den ganska kraftiga förekomsten på blogg.se av ”annorlunda från”, som jag nog måste betrakta som en anglicism.

Kan vi få nån uppfattning om hur bruket har sett ut i äldre tider? Tja, vi kan ju pröva SAOB (1898):

”Sedan Daken och almogin nu sågo, att thett wille gå annorlunda thill ehn som thet hade gått wid Kijsa.” Per Brahe (1585)
”Det inqvarterade främmande krigsfolket .. förhöll sig föga annorlunda än uppenbara fiänder.” Hallenberg (1790)
”Ett generalstabskartblad, förlagdt till den tiden, skulle alltså .. sett mycket annorlunda ut mot nu.” Quennerstedt (1896)

Det tyder på att ”annorlunda än” varit den enda äldre formen och att ”annorlunda mot” möjligen börjat etablera sig på 1800-talet, men att ”annorlunda jämfört med” och ”annorlunda från” lyser med sin frånvaro innan 1900-talet.

Hur förhåller det sig då på engelska? Vi testar:

”different than”: 45900000
”different from”: 118000000
”different compared to”: 1800000
”different compared with”: 824000

Och på WordPress:

”different than”: 132000
”different from”: 259000
”different compared to”: 10200
”different compared with”: 340

Vi ser att andelen med than-former är något större i bloggmaterialet vilket speglar dess informellare natur, men att ”compared to/with” har långt kvar innan den konstruktionen är lika lexikaliserad som i svenskan. Här går svenskan klart i förväg.

En intressant generell poäng som kan dras från denna lilla övning är att den kanske säger något om språkvården i olika språkområden. I svenskan kan vi uppenbarligen leva med en viss variation, åtminstone mellan ”annorlunda än” och ”annorlunda mot”, utan att detta orsakar några större problem, medan i engelskan är variationen mellan ”different from” och ”different than” ett problem som måste lösas, och blir en ständigt återkommande stötesten i språkvårdsdebatten. Om detta gäller bara det här enstaka fallet eller om det är en generell tendens låter sig inte avgöras, men det är i vart fall intressant att notera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: