Stödj! Glädj!

Jag skrev i förra inlägget att verben stödja och glädja måste ha imperativen stöd! och gläd!, vilket visar att fördelningen stam-infinitivändelse är stöd-ja, gläd-ja. Men om dess verb håller på att omanalyseras som stödj-a, glädj-a, skulle man förvänta sig att hitta imperativen stödj! och glädj! precis som med köp!. Jag antog att det inte skulle finnas några såna former, men på nätet vet man ju aldrig.

Nej, man gör ju inte det. Man får hela 17000 träffar på ”stödj”, och det verkar faktiskt som att dessa inte är bara tomma siffror, men med ”bara” 213 träffar på blogg.se ska man ändå ta dem med en viss nypa salt. En del är också irrelevanta.

”Glädj” ger också 15300 träffar, varav 363 råa. Man får 115 träffar på blogg.se.

Finns det då något mediamaterial? Ja, jag hittar ca. 5 relevanta träffar på ”glädj” och lika många för ”stödj”. Helt parentetisk är formen alltså inte. Däremot finns det ingenting om ”stödj” eller ”glädj” i SAOB.

En annan sak som jag dock upptäckte med ledning av SAOB var att man får 303 råa träffar och 36 netto på ”har stödjat”, istf. ”har stött” eller möjligen ”har stöttat”. Här behandlas alltså stödja som ett verb i första konjugationen. Däremot finns det inga träffar på ”har stödat”. Dessutom får man 10 träffar på ”har glädjat”. Man får 2000 träffar på ”stödjade”, men många av dem verkar bara vara slagfel för ”stödjande”.

Det finns alltså mer variation här än man kunde tro, och j-formerna av imperativen bekräftar att det pågår en omanalys här. Det här är värt att hålla ögonen på i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: