Sitter ”trängre” trångt?

Ja, det kan man fråga sig. Som ofta händer så är det ens egen språkkänsla som leder vägen: jag är inte hundraprocentigt säker på att trång måste kompareras trängre, trängst, på samma sätt som lång. Men tittar vi i Språkbanken får vi inget som helst stöd för ”trångare”. Är det då en helt uppfunnen form?

Nej, inte riktigt. Det är 378-148 till stöd för den omljudade formen på blogg.se, vilket visar på ett förvånansvärt starkt stöd för trångare. Vi ser sen att den obestämda superlativformen trängst förekommer ytterst sparsamt (ett enda belägg i Språkbanken) men att trångaste faktiskt har två belägg, att jämföra med 6 för trängsta och noll för trängste. Vi kollar bloggspråket:

trångast: 18
trängst: 47

trångaste: 97
trängsta: 93
trängste: 0

Faktum är att de icke-omljudade formerna accepteras som även-former i SAOL, vilket får sägas vara lite förvånande. Här verkar dock de normativa verken ligga någorlunda i fas med det allmänna språkbruket (man hade kunnat yrka på att de skulle tas upp som eller-former, men det är förmodligen för mycket att begära). En känsla är väl att de icke-omljudade formerna är på väg framåt, men det finns inte riktigt nog med material för att testa det. FWIW är fördelningen 1-1 i Språkbankskorpusen ”Äldre svenska romaner”, men belägget för trångaste kommer från Martin Koch, som verkar skriva med ett tämligen modernt språkbruk generellt. Som den vanliga klyschan lyder på bloggen: den som lever får se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: