-ma-ändelsens produktivitet

Tillbaka i Sverige har jag kunnat ta igen det jag har missat i form av Språktidningen, och således kommer detta inlägg handla om nånting som omnämndes i decembernumret, nämligen att nya substantiv av formen adjektiv-ma har upptäckts. Det rör sig t.ex. om kåtma, istf. det förväntade kåthet, eller det äldre kättja. Faktum är att man får över 500 råa träffar och 96 nettoträffar på detta ord, vilket gör at det verkligen inte bara är en ren tillfällighet.

Språktidningen listar några andra ord också, och vi kan ju googla efter dem. ”Fulma” ger ett femtontal träffar, ”tröttma” över 6000 bruttoträffar och 324 råa, ”snyggma” 679 råa och 44 netto och ”hetma” kanske ett par dussin. Här ingår ju bara ordets grundformer, vilket ju gör att formernas förekomster underskattas.

Kan man komma på andra avledningar? ”Tjockma” ger ett fyrtiotal netto, ”bred(d)ma” ger dock ingenting. Man får en träff på ”långma”: ”De va de, sorro för extrem långma i kommentar.” Man hittar också ett par träffar på ”rödma”, och här skulle man nästan kunna tänka sig att den formen ökar, eftersom rodnad ju också kan tolkas som skam, medan rödma betyder ”rodnad” i rent fysisk bemärkelse, såsom t.ex. från en solbränna. Men när man googlar hittar man också ett historiskt belägg på ”rödma”: ”dwffua blod lagd oppo ögonen dragher wth hethan, oc bort tager rödma aff  ögonen”, detta från de fornsvenska läke- och örtaböcker som tillskrevs dansken Henrik Harpestreng. Ordet dyker inte upp i SAOB och faktiskt inte i Fornsvensk lexikalisk databas heller. Här har vi ett ord som kommer tillbaka i bloggspråket efter att ha varit försvunnet ur svenskan i mer än ett halvt millennium.

Den här ändelsen har inte alldeles gått andra läsare spårlöst förbi. Från en blogg som klagar på den här utvecklingen får vi ett par ytterligare alternativ, men föga förvånande får vi inga träffar på ”dansma” eller ”hängivenhetma”, det sista så mycket mer som ”hängivenhet” ju faktiskt är ett helt ord i sig självt. Däremot får man ett par träffar på ”svartma” och 65 råa träffar på ”sjukma”. ”Friskma”, däremot, ger bara ett par träffar. I motsats till ”sötma” får man också ett par träffar på ”beskma”, men föga förvånande inte särskilt många, eftersom detta ord har konkurrens med ”beska”.

Ja, så här kan man hålla på. Just att det finns så många olika nybildningar talar verkligen för att suffixet är tämligen produktivt. Som Christer Platzack sa i Språktidningen så kan man bara stå vid sidlinjen och följa utvecklingen. Det kan vara en tillfällig blipp, eller så kan det vara en av de viktigaste förändringarna i svenskans ordbildningsmönster på flera hundra år. Vem vet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: