Folketymologispaning: ordtryck

Jag sökte på ”ordtryck” som en möjlig försvenskning av ”WordPress” (såsom Facebook > ansiktsboken) och jag fann kanske nån träff på det, men framför allt fann jag kanske ett 30-tal träffar där det stod klart att ”ordtryck” användes istf. uttryck. Detta måste ju vara en folketymologi, av samma typ som ”undervisitet” för universitet och ”skärkötteri” för charkuteri (liksom helt accepterade folketymologier, såsom ”lägga rabarber på” för lägga embargo på), låt vara av lite annat slag eftersom uttryck är ett ord bildat av inhemska ordled, vilket väl gör att man kan diskutera om fenomenet överhuvudtaget förtjänar namnet ”folketymologi”, men å andra sidan accepteras ju enligt Wikipedia armbåge och övermaga som folketymologier, så vi får nog säga att ordtryck också är en sådan.

Så varför skriver folk då ”ordtryck”? Man kan ju tänka sig att visst inflytande föreligger från t.ex. ordspråk och ordstäv. Man skulle ju också kunna förvänta sig att även verbet uttrycka skulle bli till *ordtrycka. Det har dock inte påträffats alls, förmodligen för att uttrycka i betydelsen ”yttra något” inte kan förväxlas med ordspråk på det sättet.

Mig veterligen verkar inte detta ord ha diskuterats i folketymologiska sammanhang tidigare, och jag blir inte förvånad om det finns fler därute som inte har uppmärksammats. I ett samhälle som blir alltmer skriftspråkligt måste folk börja skriva ord och uttryck som tidigare kanske huvudsakligen förekom i det talade språket, och risken för att folk gör fel ökar. Ett ord som ordtryck är också ett ord som kanske inte fastnar i stavningskontroller, och även om det skulle göra det så är det inte säkert att kontrollen vet vilket ord som åsyftas. (Och bloggarna har ju inga stavningskontroller alls.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: