Döljde

Här är en lite oväntad grej: söker man i bloggspråket ser man att formen ”döljde” är nästan lika vanlig som den rekommenderade formen ”dolde”, som är den enda form som förekommer i SAOL. ”Jag döljde” ger 116 råa och 84 nettoträffar inom domänen blogg.se, medan ”jag dolde” ger 139 resp. 99. SAOB (1923) tar upp de svaga formerna som ”stundom (hvard.)”, och det finns totalt två belägg i Språkbanken, att jämföra med 479 för ”dolde”.

Vi ska då också förvänta oss supinumformen döljt, och den ger 172 råa och 118 nettoträffar inom blogg.se, att jämföra med 239 råa resp. 158 nettoträffar för ”dolt”. En möjlig förklaring till att de starka formerna är vanligare kan vara den fasta sammansättningen ”dolt nummer”. När man söker på ”har dolt” får man alltså upp träffar där det är participformen (”har dolt nummer) som dyker upp och inte supinumformen. När vi utformar sökningen som [”har dolt” -nummer] får vi 126 resp. 87 träffar, och om vi sätter in ”döljt” så får vi i stället 130 resp. 84. Hugget som stucket, med andra ord.

Man får fyra träffar på ”döljt” i Språkbanken, att jämföra med 425 för ”dolt” och detta är tillräckligt mycket för att Språkrådet ska ta upp frågan i sin frågelåda, där man noterar att ”man kan höra döljt”, som de anger ha uppstått enligt analogi med följa – följt. (Redan Anna Maria Lenngren från Uppsala skrev dock döljdes i slutet på 1700-talet, så är detta förklaringen så måste den ligga långt tillbaka i tiden.) Däremot betraktas inte den svaga formen som korrekt i skriftspråket, menar Språkrådet. (Det beror naturligtvis på vems skriftspråk och i vilken situation, frestas man tillägga.)

Återigen: diskrepansen mellan å ena sidan tidningsspråket och språkvårdarsvenskan och å andra sidan bloggspråket är frapperande. Men vem vet? Vi ”lyder” nu under SAOL XIII, och kanske kan vi hoppas på en även-form kring SAOL XV eller nåt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: