Exemplena och dubbelt supinum

Det här inlägget ska behandla två olika områden. Det första gäller bestämd form pluralis av ordet exempel. Jag har tidigare skrivit om ordet papper, där de flesta språkbrukare bildar pluralis på -(e)na, medan den rekommenderade pluralformen är -en. Detta mönster gäller många neutrumord som slutar på -er och -el. Och då kan vi googla på blogg.se och få fram hur pass vanligt mönstret är:

exemplen: 799
exemple(r)na: 337

bekym(m)ren: 1121
bekym(m)re(r)na: 203
bekym(m)erna: 168

pill(e)ren: 2230
pillerna: 2430
pillre(r)na: 2700

Jag tror jag slutar där. Jag vet att det finns fler ord att söka på, men vi ser ändå vissa tendenser. För ordet piller är a-plural vanligare än n-plural, och även för exempel och bekymmer står a-pluralen stark. Förvisso finns det vissa språkbrukare som har såna plural för alla neutrer, men vi kan tydligt se skillnaden om vi jämför med orden belägg och golv:

beläggen: 101
beläggena: 1

golven: 7900
golvena: 472

Den regel som även nämns i Svenska Akademiens Grammatik, att a-plural får starkare stöd hos ord på obetonat -el och -er, får alltså stöd i materialet, låt vara att man givetvis alltid ska ta googlingar med en rejäl nypa salt. Den intressanta frågan om varför det är så har jag inget riktigt bra svar på.

Låt oss istället gå över till frågan om dubbelt supinum. När jag kollar på ”Lyxfällan” och andra program inspelade i Stockholmsområdet hör jag dubbelt supinum hela tiden. Men hur pass vanligt är det? Vi kan försöka sätta in lite söksträngar och se vad vi får:

har kunnat fått: 401/41 (brutto/netto)
har kunnat få: 816/115

hade kunnat fått: 4070/91
hade kunnat få: 3370/400

har velat gjort: 1930/123
har velat göra: 29900/374

hade velat gjort: 828/72
hade velat göra: 23400/254

Jag vet inte riktigt vad man ska säga om de här siffrorna, men det verkar ändå som att nettoträffarna känns mer pålitliga än råträffarna. Och enligt nettoträffarna är enkelt supinum ca. 3-4 gånger vanligare i bloggspråket än dubbelt supinum. Det är inte tillräckligt för att säga att dubbelt supinum är huvudalternativet i bloggsvenskan, men det är tillräckligt för att det ska framstå som ett i allra högsta grad levande drag i språket, vilket vi ju vet att det är. Dock vet vi inte i vilken mån det blir mer eller mindre vanligt under standardspråkets inflytande. Kanske är det en sån variabel som helt enkelt kvarstår i minoritet under lång tid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: