Ett annat typ

Det slog mig idag, när jag kollade på ”Stockholm Arlanda” på TV3 Play, att berättarrösten sa: ”…ett annat typ av plan”. Men vadå ”ett annat typ”? Typ är utrum, alltså ska det vara ”en annan typ”. Så jag googlade, och döm om min förvåning när jag fick upp 83400 råa träffar på ”ett annat typ av”.

Nettoträffarna är givetvis inte lika många, bara 252. Det räcker ändå för att fastslå att detta inte är en tillfällighetsbildning, bara en slip of the tongue. Jag sökte sen i Mediearkivet och hittade 64 träffar på ”ett annat typ”, vilket får betraktas som ganska mycket, låt vara att man alltid får göra undantag för det faktum att vissa är pressmeddelanden från nyhetsbyråer som redupliceras i flera tidningar. Det tidigaste belägget är från Helsingborgs Dagblad 1996, med den egentligen helt ogrammatiska formuleringen ”ett annat typ av bakterie”. Sedan är det ”ett annat typ av urval” i Göteborgs-Posten 1999. Antalet belägg växer stadigt ända fram till nu, men det är helt omöjligt för mig att bedöma om det är för att konstruktionen håller på att bli vanligare eller om det är för att det helt enkelt finns mer material för de senare åren.

Konstruktionen ”ett annat typ av” uppstår genom grammatikalisering. Det finns två bra liknande fall i svenskan som är betydligt mer etablerade: ”en slags pizza” och ”ett sorts bord”. Slag är neutrum, men får här ett räkneord som är i utrum. Anledningen är att slag helt enkelt upphör att ha sin bokstavliga betydelse. Det blir bara ett småord, som styr vilken typ av pizza som pizzan är, nämligen ”en slags pizza”, inte kanske just den platonska idealpizzan. Och på samma sätt kan man använda ”ett” framför ”sorts”, trots att sort är utrum. Det är inte så konstigt att vi ser en liknande grammatikalisering för ”typ av”, låt vara att den förmodligen är lite yngre.

Vi kan ju notera att vi givetvis kan skapa den här konstruktionen utan att använda just ”annat”. Att bara skriva ”ett typ av” ger 38 träffar i Mediearkivet (första belägg 1998), ”ett sånt typ” två träffar, ”ett sådant typ” fem träffar, ”något typ av” 60 träffar (första belägg Aftonbladet 1995) osv. Även i det sistnämnda fallet är märkligt nog komplementet i det första belägget ett ord i utrum: ”något typ av lärare”.

Vi kan alltså spåra den här konstruktionen ända tillbaka till Internets barndom. Men där tar det än så länge stopp. Sökningar på ”ett annat typ” och ”nå(go)t typ” i Språkbankens något äldre konkordanser ger inget. Vi får två träffar på en sitegoogling på Google Books för ”ett typ av”, men dessa är inte äldre än det vi har. Gissningsvis är inte denna konstruktion särskilt gammal, men vi vet inte. Vi får hoppas att SAOB, som i sitt nästa band lär ta upp ”typ”, kan sprida mera ljus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: